Fönsterputsmaskin - Massor med fönsterputsmaskin

Metoder för fönstertvättrobotar

Fönstertvättrobot

Det finns ett par olika automatiska fönsterputsmaskiner på marknaden och de arbetar efter lite olika principer. Utbudet av robotfönsterputsare är inte så stort för tillfället jämfört med t.ex. robotdammsugare men antalet modeller av fönsterputsrobotar ökar hela tiden.

Vilken princip som är bäst beror på dels tillämpningen där fönsterputsroboten ska användas men även hur tillverkaren konstruerat sin fönsterputsrobot.

Principer för fönsterputsrobotar

De tre principer som fönsterputsrobotar för hemmet arbetar med för att hålla sig kvar vid fönstret är:

Magneter

Fönsterputsrobotar med Magneter

En fönstertvättrobot med magnetar har två delar, en på var sida fönstret. Styrkan på magneterna regleras beroende på hur tjock fönsterrutan är. Magneterna är elektromagneter som styrkan kan enklet justeras.

Magneter var vanligare för bland fönsterputsrobotarna men nu används vacuum allt mer.

  • Windoro WCR-I001
  • EcoVacs Winbot 5

Vacuumplatta

Fönsterputsrobotar med Vacuumplatta

En fönsterputsrobot med en vacuumplatta arbetar på så sätt att roboten hålls kvar vid fönstret med hjälp av vacuumplattan och rör sig genom att ett par friktionsdäck med hög friktion driver fram roboten. En kan svänga genom att däcken vrider sig olika snabbt.

Det finns inte så många fönsterputsrobotar som har en vacuumplatta.

  • EcoVacs Winbot W730
  • EcoVacs Winbot W830
  • EcoVacs Winbot W930

Vacuumfötter

Fönsterputsrobotar med Vacuumfötter

Vacuumfötter innebär att roboten har två olika sugytor som kan styras oberoende av varandra. Genom att suga men en fot och vrida denna samtidigt så flyttar fönsterputsroboten på den andra foten som därefter kan sugas fast vid fönsterrutan. Varje fot kan rotera vilket gör att fönstret putsas av.

De fönsterputsrobotar som arbetar med vacuumfötter är t.ex.:

  • Indream Hobot 168
  • Indream Hobot 188
  • Indream Hobot WR-201

När fungerar inte fönsterputsroboten?

Fönsterputsrobotarna fungerar på hel släta glasrutor som inte är frostade, är belagda men en fönsterfilm eller är skrovliga. Om det fönstret har en solfilm eller annan fönsterfilm så kan filmer skadas eller lossna.

För gamla träfönster men mycket spröjs är det ingen idé att ha en fönsterputsrobot eftersom ren gör med skada än nytta och tar mer tid än du tjänar. Robotarna stöter kontinuerlig i fönsterkanten vilket gör att träfönster slits och fönster behöver renoveras oftare. fa i små fönstre

Fönsterputsmaskin finns oss


Allt viktigt om fönsterputsmaskiner

Här kan du käsa på mer om fönsterputsmaskiner men också få en del bra fakta och information om fönsterputsmaskinerna.Meny - Fönsterputsmaskin
Till förstasidan på www.fonsterputsmaskin.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter